Telefoon Menu
Facebook

Rijopleiding in stappen (RIS)

Stap-voor-stap leren autorijden

Voordelen

In de Rijopleiding in Stappen (RIS) leer je stap-voor-stap autorijden. Met deze moderne rijopleiding, die door ons in Tiel en Arnhem wordt gegeven ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer! Hier lees je alles over de RIS: hoe het werkt, de voordelen en hoe ook jij ervan gebruik kunt maken.

RIS in het kort

De naam zegt het eigenlijk al. Bij de Rijopleiding in Stappen leer je in stappen. Je gaat steeds een stap verder, als je de vorige stap voldoende beheerst. Je eerste stap is meestal een huiswerkopdracht. Je laatste stap is dat je iets geheel zelfstandig en in steeds wisselende situaties kunt uitvoeren. In totaal doorloop je op deze manier 39 scripts in de eerste 3 modules. In module 4 zitten de laatste 7 scripts, die als een paraplu functie in de eerste 3 modules aan bod komen. Iedere module wordt afgesloten met een toets. Na afronding van de eerste twee modules worden je kennis en vaardigheden getoetst. Een rij-instructeur van je eigen vertrouwde rijschool neemt deze toetsen af.

In de derde toets kun je kennismaken met de gang van zaken bij het CBR en alvast wennen aan een examensituatie. De examinator geeft je bovendien tips ter verbetering. In de derde toets, de tussentijdse toets (TTT), kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen (dit geldt niet voor motorexamens).
De vierde en laatste toets is het praktijkexamen.

Handelingsscript en leerlingkaart

Tijdens de Rijopleiding in Stappen leer je de verschillende handelingen die je tijdens autorijden moet beheersen. Deze handelingen worden beschreven in zogenaamde scripts. Een script behandelt bijvoorbeeld wegrijden, afslaan of ingehaald worden. In de RIS gebruik je voor het aanleren van deze scripts een lesboek. Zo’n script beschrijft nauwkeurig de onderdelen van de handeling in telegramstijl. 

Een voorbeeld is het script SCAN: kijk tweehonderd meter vooruit, blik niet fixeren, kijk binnenspiegel, kijk voor de auto, kijk buitenspiegel. Je leert aan de hand van zo’n script gemakkelijker de verschillende onderdelen van het autorijden beheersen. Een script is net een checklist: je doorloopt netjes alle stappen. Je instructeur en examinator spreken beiden dezelfde taal. En dat voorkomt veel verwarring.

In de Rijopleiding in Stappen krijg je je eigen leerlingkaart. Daarop houdt de instructeur je vorderingen nauwkeurig bij. Hiermee kun je zelf zien hoe je ervoor staat en waaraan je nog moet werken. Na bijna elke les wordt er weer een vooruitgang aangetekend op je kaart. De leerlingkaart is opgenomen in het cursusboek voor de leerling.

Toetsen en examen

Anders dan bij een reguliere rijopleiding, heb je bij de RIS twee deeltoetsen bij de rijschool en een tussentijdse toets bij het CBR voordat je opgaat voor het praktijkexamen. Je weet na een toets precies waar je nog extra op moet letten. Dat is een optimale voorbereiding. Bij de tussentijdse toets - je moet om deze te kunnen doen je theorie-examen al hebben behaald - kun je bovendien vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. In de RIS krijg je ook huiswerk mee. Het is de bedoeling dat je je thuis op je rijlessen voorbereidt. De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend.

Heb je nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over de RIS. Neem hiervoor gerust contact op met onze rijschool. We kunnen je dan uitvoerig uitleggen wat de verschillen zijn ten opzichte van de reguliere opleiding.

Voordelen

Voordelen

  • Fors hoger slagingspercentage;
  • Hoge kwaliteit van de rijopleiding;
  • Stap-voor-stap aanpak;
  • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer;
  • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart;
  • Leren zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden;

Stel je vraag

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Naam*
E-mail adres*
Telefoon*
Woonplaats*
Uw reactie*
Verstuur formulier
Rijschool J.H. van de Pol
Ebbenhorst 24 - 3905 VA Veenendaal
Telefoon: 0318-518562 / 06-10240470